Nieuwbouwwoning

Als u een nieuwbouwwoning koopt, wordt u in de meeste gevallen eigenaar van de grond. U koopt de grond van de grondeigenaar via een koopovereenkomst. Een project-notaris begeleidt de levering van de grond via een ‘akte van levering’. De levering vindt plaats via het kantoor van de notaris. De verkopende partij betaalt meestal de notaris- en kadasterkosten. Dit heet ‘vrij op naam’ (v.o.n).

Vervolgens sluit u een ‘aanneemovereenkomst’ met de partij die uw woning gaat bouwen. U betaalt de aannemer in termijnen, naarmate de bouw vordert. In veel gevallen heeft u bij de eindoplevering het recht om een gedeelte van de laatste termijn in depot te geven bij de project-notaris. De notaris betaalt, als alle bij de oplevering geconstateerde gebreken zijn verholpen.

Voor de financiering van uw nieuwbouwwoning leent u meestal geld bij een bank. Dan moet u ook het hypotheekrecht regelen. Dat kan via de projectnotaris. U mag daarvoor ook uw eigen notaris kiezen. De projectnotaris en uw eigen notaris regelen samen dat de projectnotaris op de dag van ondertekening van de akte van levering beschikt over de koopsom.

Stevens Idema Notariaat heeft ruime ervaring en adviseert u graag.

Stel een vraag