Huwelijk / partnerschap – huwelijksvoorwaarden / partnerschapsvoorwaarden

Het huwelijk is een samenlevingsverband van twee personen van gelijk of verschillend geslacht. Het huwelijk heeft gevolgen voor uw vermogen. De wet Huwelijksvermogensrecht regelt die gevolgen. U kunt via een overeenkomst van een aantal regels afwijken. Dat heet huwelijksvoorwaarden. Het sluiten van zo'n overeenkomst moet vrijwel altijd bij notariële akte.

U kunt ook kiezen voor het geregistreerde partnerschap. Dan laat u uw relatie registreren bij de burgerlijke stand. Ook dan gelden de regels van het huwelijksvermogensrecht. Dat geldt dus ook voor het maken van huwelijksvoorwaarden. Bij geregistreerd partnerschap noemen we het partnerschapsvoorwaarden.

Wat zijn de voordelen van huwelijksvoorwaarden / partnerschapsvoorwaarden?

  • Partners zijn zelfstandig(er) in hun financiële handelen.
  • Partners kunnen meer variatie aanbrengen in beslissingen met financiële gevolgen.
  • Partners zijn niet automatisch aansprakelijk voor elkaars schulden.
  • Een van de partners heeft een eigen bedrijf. Bij een scheiding hoeft u uw partner niet mee te laten delen of uit te kopen.

Neem vόόr uw huwelijk of vόόr uw partnerschapsregistratie contact op met ons kantoor. Wij adviseren u of en welke huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden passen bij uw situatie en wensen. Of stel uw vraag via het 'stel een vraag-formulier'.

Stevens Idema Notariaat heeft ruime ervaring en adviseert u graag.

Stel een vraag